17 січня 2011

Закинуті шахти: проекти "Донбас - країна мрій" і "Смерть робітника"


Робітникам, що працюють у закинутих шахтах Донбасу, присвячено мистецький проект київського фотографа Віктора Марущенка "Донбас - країна мрій", який він знімав у 2004 році, а також один із сюжетів документального фільму "Смерть робітника" австрійського режисера Міхаеля Ґлавоґера.


"Донбас - країна мрій" - це історія про життя людей, єдиним джерелом заробітку яких є закинуті й небезпечні шахти. У нелегальних шахтах працюють жінки, чоловіки, підлітки і пенсіонери. Вони зрідка продають вугілля за гроші, здебільшого вимінюють на продукти. Поруч зі знімками шахт на фотографіях - домівки шахтарів, бараки із кольоровими фотошпалерами на стінах. На шпалерах південні пейзажі, Адріатика, пальми - єдине матеріальне втілення мрії у повсякденні смертельно небезпечної праці. (дивіться фото тут)

"Смерть робітника" – це документальна збірка новел, знятих на закинутих шахтах Донбасу, на нігерійських скотобійнях, у пакистанських портах і сталеварних заводах Китаю. Шахтарям Донбасу присвячений перший сюжет під назвою "Герої", тривалістю близько двадцяти хвилин.

Немає коментарів:

Дописати коментар